Vurige Geschiedenis: het Burgerweeshuis

Geplaatst op maandag 14 juninieuws

De Stadionbuurt kent een rijke historie. En hoewel die historische verhalen eigenlijk voor het oprapen liggen, gaan ze vaak in de waan van de dag verloren. Om die reden besteden we in de rubriek ‘Vurige Geschiedenis’ graag aandacht aan alle historische verhalen uit de het gebied van BIZ The Olympic Amsterdam. Deze keer: het Burgerweeshuis.

In de jaren vijftig was het Burgerweeshuis in de Kalverstraat (tegenwoordig het Amsterdam Museum) dringend aan vernieuwing toe. Daarom werd besloten te verhuizen naar het IJsbaanpad in Amsterdam-Zuid.

Voor het ontwerp van een nieuw complex, waar 125 kinderen gehuisvest moesten worden, werd Nederlands architect Aldo van Eyck gevraagd. Hij liet zich leiden door het volgende motto: “Een kleine wereld in een grote, een grote wereld in een kleine, een huis als een stad, een stad als een huis, een thuis voor kinderen”

Met zijn ontwerp voor het nieuwe Burgerweeshuis schepte hij het eerste voorbeeld van de architectuurstroming ‘structuralisme’, gekenmerkt door geometrische structuren en kleine eenheden. De bouw, die plaatsvond tussen 1958 en 1960, kreeg dan ook uit zowel binnen- als buitenland veel aandacht. De 336 koepeltjes en de verschillende onderling verbonden paviljoens wekten Oosterse associaties op. Al snel kreeg het Burgerweeshuis de bijnaam Kashba

Uiteindelijk is het Burgerweeshuis slechts tussen 1960 en 1991 in gebruik geweest. Daarna heeft het dienst gedaan als zorginstelling, academiegebouw en kantoorpand. Ook heeft het langdurig leeggestaan, maar vanaf 2015 is het volledig gerenoveerd tot kantooromgeving.

De grote renovatie werd in 2018 bekroond met de Geurt Brinkgreve Bokaal, een prijs voor de meest verdienstelijke herbestemming van cultureel erfgoed in Amsterdam. Tevens staat het complex aangemerkt als Rijksmonument. 

Bekijk hier de aflevering van de VPRO over het Burgerweeshuis terug.