Vurige Geschiedenis: Park Schinkeleilanden

Geplaatst op woensdag 27 januarinieuws

De Stadionbuurt kent een rijke historie. En hoewel die historische verhalen eigenlijk voor het oprapen liggen, gaan ze vaak in de waan van de dag verloren. Om die reden besteden we in de rubriek ‘Vurige Geschiedenis’ graag aandacht aan alle historische verhalen uit de het gebied van BIZ The Olympic Amsterdam. Deze keer: Park Schinkeleilanden.

Het Park Schinkeleilanden bestaat uit vier eilanden en is sinds de realisatie in 2010 bedoeld voor recreatie en sport. Het had daarvoor echter heel andere doeleinden: lange tijd was het een meters dik veenmoeras. Daarvoor nog lag het boven zeeniveau, maar door veenontginning is het gebied flink weggezakt. Daarom behoort het ook nu nog tot de lagere delen van Nederland.

De Schinkeleilanden werden pas toegankelijk voor een groter publiek na de bouw van de wijk Nieuw Zuid, waaronder de Apollobuurt, de Stadionbuurt, de Rivierenbuurt en een deel van de Nieuwe Pijp. Dit gebeurde tussen 1917 en 1925 naar het stedenbouwkundig plan van Hendrik Petrus Berlage. Na de realisatie kreeg de Schinkel het huidige karakter van een viertal mooie eilanden.

Om de Schinkeleilanden van betekenis te laten zijn voor zowel buurtbewoners als scholieren, verenigingen en recreanten, werden de eilanden omgevormd tot het huidige stadspark. Zo vind je er nu Tenniseiland, Voetbaleiland, Parkeiland en Natuureiland. Deze namen verraden de functies van de eilanden al: op Tenniseiland zitten tennisverenigingen, op Voetbaleiland kun je naar hartenlust een balletje trappen, op Parkeiland is ruimte om te wandelen, spelen of picknicken en op Natuureiland tref je een oase van groene rust. Ben jij er al eens geweest?

Beeld: Buro Sant en Co