Vurige Geschiedenis: toen vs. nu

Geplaatst op maandag 8 novembernieuws

De Stadionbuurt kent een rijke historie. En hoewel die historische verhalen eigenlijk voor het oprapen liggen, gaan ze vaak in de waan van de dag verloren. Om die reden besteden we in de rubriek ‘Vurige Geschiedenis’ graag aandacht aan alle historische verhalen uit de het gebied van BIZ The Olympic Amsterdam. Deze keer: beelden van de Stadionbuurt, toen vs. nu. 

Als ondernemers of bezoekers van de Stadionbuurt het hebben over hoe het gebied er vroeger uitzag, is het antwoord vaak eenstemmig: kaal, een opstaplaats voor bussen en de Febo niet te vergeten. Inmiddels is er veel veranderd. Middels diverse voor en na beelden laten we jullie graag de verschillen tussen toen en nu zien.

Foto 1: gemaakt op 28 juli 1928 door Fototechnisch- en Cartografisch Bedrijf KLM / Stadsarchief Amsterdam. Luchtfoto van het Olympisch Stadion, gezien in noordoostelijke richting. Links boven de sportterreinen van het Olympisch stadion. Bovenaan de Amstelveenseweg. Midden rechts de Stadionweg.

Foto 2: … versus nu.

Foto 3: gemaakt in mei 1938 door Dienst Publieke Werken / Stadsarchief Amsterdam. Vogelvlucht. Stadionlein nummers 1 tot en met 30 gezien vanaf de toren van het Olympisch Stadion. Parkeerdrukte bij de voetbalwedstrijd Nederland-Schotland. In het midden op de achtergrond de Van Tuyll van Serooskerkenweg.

Foto 4: … versus nu.

Foto 5: gemaakt op 13 februari 2001 door Martin Alberts / Stadsarchief Amsterdam. In het midden tussen Stadionplein nummers 19 en 21 de ingang van de Van Tuyll van Serooskerkenweg. Rechts twee snackbars van FEBO, links nummer 20A en rechts nummer 20B.

Foto 6: … versus nu.