Wat te doen met het Van Tuyllmonument en wat komt er voor in de plaats?

Geplaatst op woensdag 5 meinieuws

– Workshop emotienetwerken in het Olympisch Stadion – 

Rechts van de hoofdingang van het Olympisch Stadion staat het Van Tuyllmonument, een eerbetoon aan Baron van Tuyll van Serooskerken, de drijvende kracht achter de Olympische Spelen van 1928. Onderdeel van het monument is een beeld van een ‘krachtige atleet’ die een groet brengt met gestrekte rechterarm. Meer dan 90 jaar lang deed het verhaal de ronde dat deze groet de Olympische sportgroet is uit de klassieke oudheid.

Het stadion is de afgelopen drie jaren door mensen uit verschillende disciplines gewezen op het feit dat de klassieke oudheid geen sportgroet kende en dat de groet die deze atleet brengt, dezelfde is als de groet die in de jaren twintig van de vorige eeuw door de (vele) fascistische bewegingen in het zuidelijke deel van Europa tot gemeengoed was gemaakt.

Dit inzicht rijker heeft het Olympisch Stadion de plaquette met foutieve tekst laten verwijderen. Resteert (gezien vanuit de leek) een atleet met Hitlergroet, want het vergt specifieke kennis om het beeld te plaatsen in de juiste periode (1928) en het onderscheid te maken tussen de Hitlergroet en de fascistische groet van Mussolini. Het is mede hierom dat het Olympisch Stadion het beeld zo spoedig mogelijk wil (laten) weghalen.

De stad Amsterdam hanteert als beleid dat er ‘geen beelden van sokkels worden gehaald’. Tegenstanders en voorstanders van het verwijderen van het beeld hebben van zich laten horen.

De gemeente lijkt bereid in dit geval een uitzondering te maken op het vaste beleid, maar heeft het Olympisch Stadion gevraagd een maatschappelijk debat in gang te zetten.

Dat kan door verschillende belanghebbenden met elkaar in gesprek te laten gaan. We willen hierbij gebruik maken van emotie-netwerken, een gespreksmethode die is ontwikkeld door de Reinwardt Academie in samenwerking met Imagine IC.

We zijn geïnteresseerd in de mening van onze buurtbewoners en willen hen hierbij betrekken. Doet u met ons mee? We gaan graag het gesprek aan met zowel voor- als tegenstanders van verplaatsing van het beeld. De workshop emotienetwerken vindt plaats op maandag 31 mei om 14.00 uur.

Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar en aanmelden kan tot zondag 15 mei a.s. via kim@olympischstadion.nl. Wilt u bij uw aanmelding aangeven of u voor of tegen verplaatsing van het beeld bent? Wij zien uw reactie met veel belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Kim Tyrakis-Abdoelhafiezkhan

Marketing & Communicatie Olympisch Stadion