1

We zijn van start met het mooie project Herinrichting Stadionplein

Geplaatst op dinsdag 23 maartnieuws

BIZ The Olympic Amsterdam is in samenwerking met DAM Architecten en Stad&Co begonnen met een mooi project ten behoeve de verbetering van de inrichting van het Stadionplein. Inmiddels is er een eerste uitwerking hiervan opgetekend en deze delen we graag alvast. In de bijlage van dit bericht staat tevens het gehele projectdocument.

Jaren was het Stadionplein in Amsterdam vooral bekend als opstapplek voor vakantiebussen en vanwege de FEBO op het plein. Ooit bedacht als tijdelijke parkeerruimte voor de Olympische Spelen van 1928, was het plein nooit echt afgemaakt; ook niet met het aansluiten van de Amstelveenseweg op de ring van Amsterdam die het plein effectief tot entree van de stad maakte.

Op basis van het stedenbouwkundig masterplan dat Floris Alkemade/OMA in nauwe samenspraak met omwonenden opstelde, is het plein opnieuw ingericht naar ontwerp van West 8. Twee gebouwen, een woongebouw met gemengd programma en een hotel, takken aan op de door Berlage bedachte blokkenstructuur. Zo wordt ook de beleving van de langste stedenbouwkundige as van Amsterdam versterkt: de Oost-West verbinding die van het Van Tuyll van Serooskerkenplein, over het Stadionplein, naar het Olympisch Stadion van architect Jan Wils loopt. 

De twee kiosken die Wils voor de Olympische Spelen ontwierp komen op het vernieuwde plein terug. Op basis van de originele tekeningen gerealiseerd, dragen zij bij aan een actief gebruik van de publieke ruimte.

Binnen het volume dat het stedenbouwkundig plan vaststelde, slaat het woongebouw een brug tussen de wat klassiekere bebouwing aan de oostzijde en de modernistische Citroëngarages aan de westzijde waar Wils ook voor tekende.

De transparante plint huisvest winkels en horeca aan de zuid- en westzijde. Aan de noordzijde is er, naast voor winkels en de teruggekeerde FEBO, ook ruimte voor maatschappelijke voorzieningen. De plint is hier twee lagen hoog, om de noordelijke as van de Amstelveenseweg te benadrukken. De kelder huisvest naast een publieke parkeergarage een grote supermarkt. Onder de eerste kelder ligt een tweede, met bergingen en parkeergelegenheid voor de bewoners.

Op de plint van grote puien tussen natuursteen penanten, omkadert een raster van licht beige metselwerk de buitenruimtes. Een verspringing in het raster benadrukt de terugtrappende kroon van het gebouw.

De oostgevel wijkt hiervan af. Het stoere karakter van de buitenzijde wordt er benadrukt door de grote opening die zicht biedt op het verhoogde binnenhof. In de plint ligt hier de hoofdentree voor de bewoners. De gezamenlijke entree voor sociale en vrije sector huurwoningen leidt over een ruime trap naar de groene binnentuin met ronde zitbanken.

Waar de buitenzijdes van het gebouw stoer en kloek zijn, kent het binnenhof een warme, houten uitstraling. De verspringende galerijen dragen bij aan daglichttoetreding en bieden de woningentrees intimiteit.

Heb je nog vragen of is er iets onduidelijk? Neem dan contact op met Communitymanager Mirjam Harding via mirjam.biztheolympic@gmail.com.