Wist je dit? | Beeld Prometheus

Geplaatst op maandag 15 aprilnieuws

De Stadionbuurt kent een rijke geschiedenis en de historische verhalen liggen dan ook voor het oprapen. Om die reden besteden we graag aandacht aan de bijzondere verhalen uit het gebied van BIZ The Olympic Amsterdam, zodat ze niet verloren gaan. Deze keer vertellen we over de achtergrond van het beeld van Prometheus,dat op het terrein voor het Olympisch Stadion te vinden is.

Monument voor slachtoffers sportwereld

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen 417 olympische sporters om het leven, waarvan er 38 Nederlands waren. Dit waren onder andere roeier Koos Schouwenaar en atleet Gerardus van der Wel. Volgens onderzoek van OlyMADMen (historische historici en statistici), vielen er in geen enkel land ter wereld meer Joodse slachtoffers onder de olympiërs dan in Nederland.

Om de omgekomen olympiërs te blijven herdenken, gaf het Nederlands Olympisch Comité in april 1947 de opdracht om een monument voor slachtoffers uit de sportwereld te maken. Deze werd ontworpen door de Italiaanse Fred Carasso, wie ook verantwoordelijk was voor het Koopvaardijmonument in Rotterdam.

Beeld van Prometheus

Het beeld diende zowel de sport als de vrijheid uit te beelden. Daarom werd uiteindelijk gekozen voor de beeltenis van Prometheus: hij had het vuur van de goden op de Olympus gestolen om aan de mensen te geven. Daarom wordt hij geassocieerd met onsterfelijkheid, onafhankelijkheid en vrijheid.

Nationale Sportherdenking 4 mei

Nog altijd vindt er elk jaar op 4 mei een herdenking plaats om de herinnering aan de omgekomen olympiërs te doen voortleven. Meer informatie vind je hier.